معرفی رشته دندانپزشکی

ساخت وبلاگ

دندان‌پزشکی علمیست که سلامت دهان و دندان را به عنوان عضوی مهم در سلامت جسم و روح، زیبایی و ادا کردن کلمات تامین می‌کند. از نظر کاربردی و تکنیکی رشته دندانپزشکی میتواند رشته دهانپزشکی نیز شناخته شود. همچنین به یاری این علم می‌توان بسیاری از بیماری‌ها را در مراحل اولیه شناخت و از پیشرفت آن جلوگیری نمود

رشته دندان پزشکی چیست؟رشته دندانپزشکی هم مثل پزشکی جزو رشته های دکتری عمومی زیرگروه ۱ تجربی هست و دوره تحصیلش ۶ ساله. پذیرشش هم به صورت بومی ناحیه ای هست. بعد از اینکه درستون تموم شد هم باید برید طرح چون جزو ۱۱ رشته ای هست که طرح اجباری داره.

ظرفیت پذیرش رشته دندانپزشکی دانشگاه های دولتیظرفیت پذیرش سالانه دندانپزشکی دانشگاه های دولتی سالانه حدود ۱۵۰۰ نفر هست که بیشتر این ظرفیت دانشگاه های دوره روزانه هستند و مابقی پردیس خودگردان و مازاد هستند. پذیرش دانشگاه آزاد جدای از دانشگاه های دولتی میباشد.

رشته دندانپزشکی مناسب چه کسانی است؟برای انتخاب صحیح رشته و شغل، لازم است که هر فرد به ویژگی‌های شخصیتی، استعداد، علایق و مهارت‌های خود توجه کند. شناخت این عوامل در پیشرفت تحصیلی و شغلی و موفقیت کاری و رضایت از زندگی نقش اساسی دارد. البته نمی‌توان گفت فقط افرادی با یک ویژگی خاص، در یک رشته تحصیلی موفق خواهند بود و در هر حرفه، افرادی با ویژگی‌های متفاوتی مشغول به کار هستند.

رشته «دندانپزشکی» (Dentistry) یکی از شاخه‌های پرطرفدار پزشکی است که در سطح عمومی شامل بررسی، تشخیص، پیشگیری و درمان مشکلات و بیماری‌های دهان و دندان می‌شود و نیاز به مهارت و توانایی‌های فردی خاصی نیز دارد. دندانپزشکی در پایه دکترای حرفه‌ای قرار دارد و زیرگروه ۱ رشته تجربی در کنکور سراسری است.

کار در حوزه دندانپزشکی، مانند تمامی حرفه‌ها، نیازمند ویژگی‌های شخصیتی و توانایی‌های خاص خود خواهد بود که سبب موفقیت بیشتر فرد است. از جمله این توانایی‌ها، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

علاقه به پیشرفت و توانایی مطالعه منظم: علم دندانپزشکی هر روز پیشرفت می‌کند، بنابراین مطالعه مستمر و پیگیری دانش جدید ضرورت دارد.قدرت و سلامت بدنی: کار طولانی مدت و معمولا در وضعیت ثابت نیازمند عضلات و اسکلت به نسب قوی است. افرادی که دچار مشکلات در این دو اندام خود نباشند قطعا بسیار بهتر از عهده انجام کارهای دندانپزشکی برمی‌آیندصبر و تحمل: کار دندانپزشکان نیاز به دقت زیاد و تمرکز دارد و دندانپزشک باید صبوری لازم برای این کار را داشته باشد.مهارت اجتماعی: برقراری ارتباط انسانی و دوستانه با بیمار، علاوه بر ایجاد حس آرامش باعث همکاری بهتر بیمار حین انجام کار می‌شود. دندانپزشک باید بتواند با حوصله به سوالات بیماران پاسخ دهد و توضیحات لازم را ارائه کند. این مهارت خصوصا در کار با کودکان اهمیت بیشتری پیدا می‌کندتوجه به جزئیات: نکات کوچک و جزئیات بسیاری برای درمان مشکلات دندان‌ها وجود دارند. توجه کافی به لثه، تک تک دندان‌ها، معاینه صحیح بافت مخاطی داخل دهان، گرفتن شرح حال و توجه به داروهای مصرفی و بیماری‌های زمینه‌ای فرد، همگی نقش اساسی در انتخاب بهترین و کم عارضه‌ترین درمان دارندمهارت انجام کارهای ظریف با دست: هماهنگ بودن دست و چشم و قدرت دست در انجام کارهای ظریف مانند بخیه زدن نقش مهمی در موفقیت یک دندانپزشک دارندسرعت عمل: بسیاری از بیماران دچار مشکلات فکی هستند و حتی افراد سالم نیز برای باز ماندن هان خود ظرفیت نامحدودی ندارند. در کار با کودکان، کارمندان و افراد آسیب دیده، دندانپزشک باید بتواند در کنار کیفیت مناسب کار، سرعت عمل خود را هم افزایش دهدمهارت کلامی: افراد بسیاری از انجام درمان‌های دهان و درد آن وحشت دارند و این وظیفه یک دندانپزشک است که برقراری ارتباط کلامی و دادن آرامش، به بیمار اطمینان بدهد تا استرس او کمتر شودتوانایی حل مسئله و خلاقیت: اگرچه طی دوران تحصیل و پس از آن دانش فنی لازم در اختیار دانشجویان قرار می‌گیرد، اما خلاقیت و حل مسئله دو استعدادی هستند که با به صورت ذاتی در فرد وجود دارند یا باید برای موفقیت بیشتر آن‌ها را تقویت کند. ممکن است دندانپزشک با موارد جدید یا استثنا روبرو باشد که درمان آن‌ها نیازمند ترکیبی از توانایی‌ها و ایجاد یک راه حل جدید باشد.

تخصصپس ازپایان دوره عمومی دندانپزشکی، تخصص‌های مختلفی برای متمرکز شدن بر روی مشکلات خاص دهان، دندان و بیماری‌های مرتبط با آن‌ها وجود دارند. گرایش‌های مختلف دستیاری دندانپزشکی عبارتند از:

ارتودنسیپدو دنتیست: دندانپزشکی اطفالتشخیص بیماری های دهاندندانپزشکی زیبایی و ترمیمیپریودنتیست: جراحی لثهاندودنتیکس: درمان ریشهجراحی دهان، فک و صورترادیولوژی دهان، فک و صورتاندودنتیست: متخصص درمان ریشهپاتولوژیست دهان و دندان: آسیب شناسی دهان، فک و صورتپروستودنتیست: پروتزهای دندانی و ایمپلنتفارغ التحصیل رشته دندانپزشکی در چه کارهایی میتواند شاغل شود؟در چند سال اخیر پذیرش در رشته دندانپزشکی نسبت به جمعیت شرکت‌کنندگان افزایش یافته ولی با این حال در برخی از شهرستان‌های کشور شاهد کمبود دندانپزشک هستیم. دندانپزشکان امکان کار در دانشکده دندانپزشکی، مراکز دولتی و بیمارستان‌ها، کلینیک متعلق به یک دندانپزشک دیگر با اجاره یونیت یا در صورت داشتن شرایط لازم، امکان تأسیس مطب خصوصی را دارند. معمولا در کلینیک‌ها دندانپزشک یک حقوق ثابت دارد و علاوه بر آن به ازای هر بیمار درصدی هم به عنوان حق العمل دریافت می‌کند که بستگی به توافق و قرارداد بین مالک کلینیک و دندانپزشک دارد.

از مزایای این رشته می‌توان به نداشتن شیفت های طاقت فرسای شبانه و اجباری و درآمد خوب حتی با داشتن مدرک دکتر عمومی بدون تخصص اشاره کرد.

آینده شغلی ، بازار کار، درآمد رشته دندانپزشکی چگونه است؟امروزه در کشور ایران نزدیک به ۱۲ هزار دندانپزشک وجود دارد و از سوی دیگر سالانه ۱۸ دانشکده دندانپزشکی دولتی و خصوصی موجود در کشور بیش از ۱۰۰۰ دندانپزشک تربیت می کنند. حال سوال اینجاست که آیا برای این تعداد فارغ‌التحصیل رشته دندانپزشکی فرصت‌های کاری وجود دارد؟

امروزه در کشور ایران فرصت‌های شغلی برای دندانپزشکان جوان به دو دلیل عمده محدودتر شده است که یکی از این دلایل پیشرفت بهداشت در کشور ایران است است. یعنی خوشبختانه کشور ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان در جهت پیشگیری و اهداف بهداشتی حرکت کرده و بسیاری از بیماری‌ها را مهار و کنترل کرده است. در نتیجه مردم کمتر به پزشکان و دندانپزشکان مراجعه می‌کنند. از سوی دیگر در چند سال اخیر رشد پزشکان و دندانپزشکان نسبت به نرخ رشد جمعیت افزایش یافته است. برای مثال اگر تا ۲۰ سال قبل به ازای هر ۲۵ هزار نفر یک دندانپزشک وجود داشت حال به ازای هر ۵ یا ۶ هزار نفر یک دندانپزشک وجود دارد. البته ذکر عوامل فوق به معنای آن نیست که هیچ فرصت شغلی برای دندانپزشکان جوان وجود ندارد بلکه در بسیاری از شهرستانهای کشور، ایران هنوز شاهد کمبود دندانپزشک هستیم. یعنی در حالی که در بعضی از نقاط کشور به ازای هر ۲ هزار نفر یک دندانپزشک داریم، در نقاط محروم کشورمان به ازای هزار نفر یک دندانپزشک وجود دارد

معایب و مزایای رشته دندانپزشکی چیست؟این رشته را می‌توان رشته‌ی علمی و عملی (هنر در کنار علم) دانست که علاوه بر دانش علمی، کار عملی نیز به همراه دارد. دامنه وسیع این رشته امکان ادامه تحصیل در هر رشته تخصصی را  بر اساس سلایق و ویژگی‌های شخصیتی مختلف افراد فراهم می‌کند

دشواری‌ها و مشکلات تحصیل و کار  در این رشتهدندانپزشکی حرفه‌ای است که با کارهای عملی بر روی بیمار همراه است، بنابراین امکان انتقال بیماری‌های عفونی مثل هپاتیت یا ایدز از بیمار به پزشک بسیار زیاد است و دندانپزشکان باید همواره به اصول کنترل عفونت توجه داشته باشند چون یک کوتاهی یا اشتباه می‌تواند برای آنها عواقب ناخوشایندی داشته باشد. همچنین یک دندانپزشک باید بطور مرتب نرمش و ورزش کند تا دچار کمردرد و پادرد مزمن نگردد دردهای عضلانی و مفصلی، خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی و واگیردار و نیاز به هزینه نسبتا بالا برای راه اندازی مطب و فرسودگی جسمی هم از معایب این رشته هستند.

 خوبی ها و مزایا تحصیل و کار در این رشتهنداشتن شیفت های طاقت فرسای شبانه و اجباریگرفتن ساده تر مدرک دکتری و دوران تحصیلی راحت تر نسبت به پزشکی و داروسازیدرآمد خوب حتی با داشتن مدرک دکتری عمومی بدون تخصصسخن پایانیرشته دندانپزشکی رو شاید بشه جز پرطرفدارترین رشته های دانشگاهی برای دانش آموزان تجربی دونست که حتی اولویت اول خیلی از اونها هست که در این رشته قبول بشن.نداشتن سختی های رشته پزشکی و همچنین درآمد بالای اون باعث شده که محبوبیت این رشته نسبت به بقیه رشته های علوم تجربی بیشتر باشه؛ اما خب شما دانش آموزان عزیز برای ورود به این رشته باید به نکاتی که بالاتر براتون توضیح دادیم دقت کنین! هم بازار کار و هم اینکه آیا این رشته با علایق شما همخوانی داره یا نه؟

در صورتی که برای انتخاب رشته خودتون دچار شک و تردید هستید و نمیتونین که به درستی انتخاب کنین که به چه رشته ای علاقه دارین میتونین همین الان وارد صفحه انتخاب مشاوره انتخاب رشته کنکور تنکابن استاد استبصاری بشین و از اونجا با ما تماس بگیرین.دپارتمان آموزشی استاد محمد استبصاری با سابقه طولانی خودش در حوزه مشاوره کنکور و انتخاب رشته کنکور و با داشتن کارشناس های خیلی خفن، به شما کمک میکنه تا به رتبه ای که آوردین بهترین رشته و دانشگاه رو قبول بشین.

منبع: https://estebsari.ir/articles/معرفی-رشته-دندانپزشکی/ پادشاه...

ما را در سایت پادشاه دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : حمید حمیدی بازدید : 47 تاريخ : يکشنبه 12 شهريور 1402 ساعت: 0:15